Välkommen in i vårt nyrenoverade Gästis!

Åren 2014–2020 har Dalby Gästis genomgått en stor renovering från topp till tå. Målet med renoveringen har varit att skapa ett funktionellt, modernt och genuint Gästis som ska vara både igenkännbart och nyskapande. Gästis rumsindelning har – sedan det nuvarande huset byggdes 1875 – varit i stort sett likadan. Först vid denna senaste totalrenovering har rumsindelningen genomgått en relativt omfattande förändring som bland annat kommer av funktionskrav.

ENTRÈN

Välkommen in – här möts du av en snapsglasutställning! En snapsglashylla med ca 250 olika snapsglas från olika tider och med olika utseende har ersatt den tidigare ingången till matsalen.

I entrén finns den nya huvudtrappan ner till puben och toaletterna i källaren – och den gamla trappan upp till festvåningen. Entrén och korridoren till bistroköket är belagd med keramikparkett och i övrigt finns linoljemålad bröstpanel av bred pärlspont.

På väg mot bistroköket kan du få en glimt av jaktloungen genom det lilla fönstret.

KÄLLAREN

Om du tar trappan ner från entrén hamnar du i vår mysiga källarpub Gästis Källare 1666 (GK 1666). Före renoveringen användes källaren till förråds- och personalutrymme samt till kallskänk och kylutrymmen.

Tanken bakom renoveringen av källaren var att här ska det kännas fattigt och lite enkelt vilket förstärks av det grova linoljepigmenterade betonggolvet.

Vi har valt att spara de råa ytterväggarna med gammalt tegel, puts och gråstenar. I källaren finns även toaletter och personalutrymmen.

MATSALEN

Om källaren representerar det fattiga ska känslan på markplan präglas av herrgården eller den välbeställda bondgården. Från entrén måste man idag passera det öppna bistroköket och därigenom bli ”sedd” av krögaren och visad in i matsalen eller till Jaktloungen eller Privaten.

Matsalen ger plats åt ca 60 sittande gäster. Målet har varit att matsalen ska kännas genuin med en sann gästiskänsla. De flesta tavlorna på väggarna är bevarade från ”det gamla” Gästis liksom matsalens takkronor.

BISTROKÖKET

Vid bistrokökets bardisk (vars panelbrädor är linoljade golvbrädor från festvåningen – väl nerdansade från 1875 till ca 1940) ser man köksdelen som är ritad av Thomas Drejing. Thomas har varit oss behjälplig med hela köksplaneringen och tidiga tankar kring restaurangen i stort.

Den nya tillbyggnaden, yttre köket, innehåller kylrum, soprum, uppackning, diskrum och preppningsytor. Bistroköket utgör husets hjärta.

Här tar kockarna eller krögaren emot dig som gäst och ser till att du kommer rätt.

JAKTLOUNGEN

Jaktloungen var tidigare en av matsalarna. Idag har rummet med sin förtjusande röda eldstad fått en mörkt grön bröstpanel och en tapet med hjortar. Kom gärna lite tidigare och koppla av framför brasan i vår jaktlounge. Här kan du njuta av ett glas bubbel före maten, eller kaffe med avec efter maten i någon av våra chesterfieldsoffor.

PRIVATEN

Privaten – den privata matsalen för mindre sällskap – ligger granne med bistroköket och har en varmt röd kulör, både i panel och den storblommiga tapeten.

Den pampiga kristallkronan har tidigare hängt på Gästis.

FESTVÅNINGEN

Tanken med festvåningen är att den ska representera slottet i kontrast till källarens fattigare inramning och markplanets herrgårdskänsla.

Efter renoveringen finns festsalen kvar – nu med nyputsade väggar med kalkfärgsmålning och kristallkronor av olika slag.

Festsalen är något mindre än förr då ett av sidorummen tagits i anspråk av rangerkök och hiss.

HOTELLRUMMEN

Förr låg ett konferensrum/liten festsal i den norra delen av våning 2. Nu består den delen av tre helt nya hotellrum.

Samtliga rum är dubbelrum och de är målade med kalkfärg och har var sin fondvägg med tadelakt (en sorts kalkputs som uppfattas som stenlik och rustik med en silkeslen yta som är behaglig att vidröra).

Hotellrummen kan man nå antingen via den utvändiga trappan till terrassen och vidare till hotellkorridoren eller via hissen.

Läs mer om renoveringen